IMMC

NASTAVA > Međunarodna nastava > IMMC

Industrial Mobile Manipulator Challenge (IMMC)

Razvoj mobilnih manipulatora naglo se povećao tijekom posljednjih desetljeća. Međutim i dalje postoje problemi koji ograničavaju korisnost mobilnih manipulatora u industrijskom okruženju, a mnogi slučajevi njihove primjene još uvijek nisu usavršeni.


Postoji duga povijest korištenja natjecanja i nagrada za mobilizaciju talenata i pronalaženje novih rješenja za različite društvene i tehnološke probleme. Osim toga, natjecanja su se pokazala izuzetno korisnima za prepoznavanje izvrsnosti, edukaciju pojedinaca, utjecaj na percepciju javnosti o znanosti i tehnologiji te njihov interes za rješavanje konkretnih problema.

Budući da je tehnologija robotike sve prisutnija u našem svakodnevnom životu i industriji, pojava natjecanja u robotici diljem svijeta pokazala je veliki potencijal za poboljšanje ne samo obrazovanja i istraživanja, već i društva u cjelini. Niz studija pokazalo je da sudionici, koji su obično učenici ili studenti, doživljavaju učenje kroz rad, što je i učinkovito i zanimljivo, te motivira publiku da sudjeluje u područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (tzv. STEM područja) i nastavi obrazovanje u nekoj od inženjerskih struka. S druge strane, svježe perspektive sudionika potiču kreativnost i inovativnost, posljedično pomažući akademskoj zajednici u istraživačkim prodorima i promicanju najnovijih dostignuća u STEM-u.

Potreba za novim natjecanjem prvenstveno proizlazi iz toga što postojeća natjecanja ne podržavaju izazove koji se pojavljuju u stvarnim industrijskim okruženjima, uključujući aspekt suradnje čovjeka i stroja. S jedne strane, evidentno je da domena obrazovanja najviše profitira od stalnog porasta broja robotičkih natjecanja. Pregršt natjecanja uključuje sudionike već od dobi osnovnoškolaca. S druge strane, akademska zajednica (istraživačka domena) često je izravno uključena u kreiranje i organizaciju složenijih izazova, krojeći scenarije i pazeći na potencijalne pomake u razvoju znanosti i tehnologije.

Domena industrije često ostaje odvojena od razvoja izazova i osmišljavanja scenarija natjecanja, osobito onih koji uključuju mobilne manipulatore. Naime, razvoj mobilnih manipulatora posljednjih je desetljeća ubrzano i značajno porastao. Međutim i dalje postoje problemi koji ograničavaju korisnost mobilnih manipulatora u industrijskom okruženju, a mnogi mogući slučajevi njihove upotrebe još uvijek nisu riješeni. Također, akademskoj zajednici i industriji još uvijek u velikoj mjeri nedostaju znanja o tehnologiji i mogućim slučajevima primjene mobilnih manipulatora, a istovremeno ne postoji veća međunarodna razmjena znanja o ovoj temi. Stoga je konzorcij akademskih, istraživačkih i industrijskih partnera uveo Industrial Mobile Manipulator Challenge (IMMC).