CADLab

KATEDRA > CADLab

Povijest CADLaba

Laboratorij za konstruiranje - CADLab osnovan je 1986. godine kao mjesto primjene suvremenih računalnih dostignuća u području CAx sustava, što je ostala njegova glavna svrha i danas.


Prvi voditelj laboratorija bio je mr. sc. Veljko Milošević. Voditelj CADLab-a od 1991. do 1996. godine bio je professor emeritus dr. sc. Dorian Marjanović, a od 1996. do 2016. godine prof. dr. sc. Nenad Bojčetić. U tom je razdoblju veliki doprinos razvoju CADLab-a dao i Damir Deković, dipl. ing. stroj. ✝ (1990.-2011.), stručni suradnik zaposlen u laboratoriju. Voditelj CADLab-a od 2016. do 2019. godine bio je prof. dr. sc. Neven Pavković, a od listopada 2019. do ožujka 2022. doc. dr. sc. Stanko Škec. Voditelj CADLab-a od ožujka 2022. je dr. sc. Tomislav Martinec.

U svojim počecima, hardverska infrastruktura CADLab-a zasnivala se na četiri radne stanice SUN 4, dva računala tipa Atari i četiri osobna računala XT. 1995. godine CADLab je opremljen dodatnim serverom SUN SPARCstation 20 i devet pripadajućih radnih stanica SUN SPARCstation 10 pogonjenih SUN Solaris operacijskim sustavom. 1998. godine CADLab je dobio i dvije SUN ULTRA radne stanice. 1999. u Laboratorij i pripadajuće računalne učionice uvedena je mreža osobnih računala zasnovanih na Intel hardverskoj platformi, pogonjenih MS Windows operativnim sustavima.

Slijedeći tehnološki razvoj tijekom godina, današnja softverska platforma CADLab-a izgrađena je oko nove generacije inženjerskih radnih stanica. Usporedno s razvojem u pogledu količine računalne opreme i radnih mjesta za studente, CADLab se tijekom godina razvijao i u broju raznovrsnih softverskih paketa za podršku konstruiranju, razvoju proizvoda, inovacijama, razvoju vlastitih aplikacija, računalnu grafiku te uredsko poslovanje, a koji se koriste u nastavi i znanstveno-istraživačkom radu te za suradnju s gospodarstvom.

Danas je CADLab opremljen s:

  • Microsoft HoloLens sustavom proširene stvarnosti
  • HTC Vive Pro sustavima virtualne stvarnosti
  • Leap Motion sustavom za digitalizaciju pokreta
  • Makeblock robotičkim setovima
  • FDM i VAT uređajima za aditivnu proizvodnju
  • Emotiv EPOC + EEG uređajem
  • Stolnim i prijenosnim radnim stanicama tvrtke HP

Oprema se koristi u nastavi, za izradu studentskih radova (završnih, diplomskih, istraživačkih radova nagrađenih Rektorovom nagradom) te istraživanja u sklopu znanstvenih projekata.