Ovaj rad će ukratko objasniti tehnologije prešanja grožđa, njihove prednosti i nedostatke, te kroz pregled postojećih rješenja na tržištu pokušati objasniti situacije u kojima određene tehnologije imaju prednost nad ostalim. U našem slučaju radi se o manjoj preši malog radnog kapaciteta koja je pogodna za hobiste i manje vinare. Uobičajen način pogona manjih preša je ljudski rad kojim se zakretanjem poluge proizvodi moment u vijčanom vretenu koje preko potisne ploče vrši pritisak na grožđe, neke manje preše koriste priključak na vodovod te koriste tlak vode kao sredstvo rada. Tehnologija rada preše na kojoj je fokus u ovom radu je pneumatski mjehur koji se punjenjem zrakom širi i tako stvara pritisak na smjesu grožđa, glavni pogon preše čini električni motor koji pogoni zračni kompresor. Maksimalni radni tlak ne bi trebao prelaziti 2 bara a radni volumen 1m3. Odabran koncept bi trebao biti što jednostavnije konstrukcije sa što jeftinijim dijelovima dok bi proces punjenja, prešanja, pražnjenja i čišćenja preše trebao biti maksimalno pojednostavljen i prilagođen prosječnom korisniku. Nakon razrade koncepata i odabira rješenja provesti će se i konstrukcijska razrada prema kojoj će se pristupiti izradi 3d modela i pripadajuće tehničke dokumentacije.
Marko Šerić
2014
Master thesis